דבר ראשון שעולה בראש כששומעים את המילה "אוטלו" זה המחזה המפורסם של שייקספיר. מסתבר שיש גם משחק לוח אם אותו השם. באתר זה אנו מציעים לכם ללמוד על המשחק הזה - מאיפה הוא בא, מה הכללים, מה עושים כדי לנצח.

אנחנו לא נכנסים יותר מידי לעומק - רק ידע בסיסי לבן אדם שלא שמע כלל על המשחק. מקווים שתהנו ואולי אף תתחילו לשחק!

היסטוריה של אותלו

איפה ומתי נולד משחק זה - אין יודעים כיום. בתחילת המאה ה-20 שני אנגלים תענו כל אחד באופן עצמאי שהמציאו את המשחק. שמו אז היה "רברסי" (Reversi) המשחק היה דיי פופולרי ברחבי אירופה, אבל נשכח אם הזמן. בתחילת שנות ה-70 פרופסור יפני המתמחה בספרות אנגלית המציא את המשחק מחדש. הוא החליט לקרוא לו "אותלו" (Othello) על שם המחזה הידוע.

החל משנת 1977 מתקיימת כל שנה אליפות עולם באותלו ליפנים יש מסורת מפוארת של נציגים באליפות - הם זכו ברוב התארים. נבחרת ישראל משתתפת באליפות עולם החל מ-1997. הישג הכי משמעותי היה השנה כאשר בני שיפמן הגיע למקום החמישי (!!!) כאשר הפסיד במשחק פליי-אוף על עליה לחצי הגמר.

כללים

2 שחקנים משחקים על לוח 8X8 עם דיסקים לבנים מצד אחד ושחורים מצד שני. לפניכם המצב ההתחלתי של המשחק:


כל שחקן בתורו (השחור מתחיל) מניח דיסק על הלוח, כאשר הוא חייב לחסום לפחות דיסק אחד של יריבו בקו ישר בין הדיסק שהניח לבין אחד הדיסקים שלו שכבר נמצאים על הלוח. השחקן הופך את השחקן הופך את הדיסקים שחסם לצבע שלו. הנה דוגמא למהלך הראשון במשחק (כדי לראות הסברים ניתן לעצור למספר שניות עם העכבר מעל משבצת הרצויה):

מהלך אפשרי ללבן הדיסק החדש מהלך אפשרי ללבן
היה לבן זוכרים?!
מהלך אפשרי ללבן

ניתן להפוך דיסקים בכמה כיוונים גם יחד
במצב הבא השחקן הלבן יכול להניח דיסק במשבצת המסומנת:


וזאת התוצאה:


אם השחקן לא יכול להפוך אף דיסק אחד של יריבו - הוא מפסיד את תורו.

המשחק נגמר כאשר לאף שחקן אין מהלך חוקי (גם אם הלוח עדיין לא מלא). המנצח הוא זה שהצבע שלו שולט על הלוח בסוף המשחק.

נכון שזה לא מסובך?

על שלושה דברים העולם עומד...

Mobility - ניידות

עקרון זה אומר שצריך לשאוף לכך שיהיו לך כמה שיותר מהלכים אפשריים וליריבך - כמה שפחות. ניתן להשיג את זה למשל על ידי הפיכת כמה שפחות דיסקים בתחילת המשחק.

Stability - נייחות

המשמעות היא שיהיו לך כמה שיותר דיסקים שישארו שלך עד סוף המשחק. למשל עם הצלחת ללכת לפינה של הלוח - הדיסק בפינה לא ישנה את הצבע שלו לעולם - הרי אי אפשר לחסום אותו!

Parity - זוגיות

עקרון זה אומר שמי שמניח דיסק ראשון באיזור סגור של הלוח עם מספר זוגי של מקומות - נותן יתרון לוקלי ליריבו (הרי אז היריב יהיה זה שיניח דיסק אחרון באותו איזור). מזה אפשר להסיק שבתחילת המשחק יש יתרון (קל מאוד) ללבן.

איליה שיפמן.